Of je nu in een stad of een dorp woont, een kantoorjob hebt of elke dag met je handen werkt: in die drukke septembermaand snakken we allemaal wel eens naar een zenmoment. En dan ben je in de Kempen op je plek. Hier vind je ze nog: plekjes waar je ruimte heb om te ademen, om even stil te staan bij wat je wilt en om je batterij weer op te laden. Laat je oren tot rust komen in een van de vier stiltegebieden in de Kempen.

Grenspark Kalmthoutse Heide: oorverdovende stilte

Zin in een waar natuurbad? Laat je onderdompelen in het Grenspark Kalmthoutse Heide aan de Belgisch-Nederlandse grens. Het Grenspark is dus een grensoverschrijdend stiltegebied: een benaming om trots op te zijn. Maar liefst 25 bewegwijzerde wandelingen gidsen je elk door een ander stukje natuurschoon, van heide en vennen, tot bossen en landduinen. Vanop de fonkelnieuwe brandtoren tuur je uit over dit magnifiek gebied. Of bewonder fauna en flora vanop De Stapper, de uitkijktoren aan het Stappersven.

Wandeltip: volg zo'n 24 kilometer het oranje plaatje van Wandelpad Ree

De Liereman: van kurkdroge landduinen tot kletsnatte veenmoerassen

In Landschap de Liereman is het stil, héél stil. Dit unieke stukje Kempense natuur tussen Oud-Turnhout en Arendonk is een van de oudste beschermde natuurgebieden in ons land. Je kunt er kilometers wandelen door een gevarieerd landschap van bossen, heiden, graslanden en stuifduinen.

Beklim de uitkijktoren voor een prachtig zicht over de plassen en velden, of volg de houten knuppelpaden door de natte moerassen. Vogelspotters spotten vanuit de vogelkijkhut zeldzame exemplaren.  In het bezoekerscentrum warm je op bij een lekkere kop koffie, thee of chocolademelk.

Wandeltip: de Stiltewandeling voert je zo'n 14 kilometer langs eikenbossen, duinen, moerassen en het kanaal.

Wortel kolonie: geschiedenis verpakt in een natuurjasje

Statige dreven, uitgestrekte velden en unieke gebouwen. In de Noorderkempen, flirtend met de Belgisch-Nederlandse grens, ontvouwt zich een bijzondere plaats met een opmerkelijk verleden: Wortel kolonie. In het geordende Kempense landschap vonden landlopers orde en rust in het werk. Nu is het aan jou. Verken de ‘koloniën van weldadigheid’ in de Kempen, luister naar de verhalen, fiets, wandel, leef je uit en kom op jouw beurt helemaal tot rust. Wortel kolonie prijkt sinds juni 2021 op de lijst van Unesco werelderfgoed.

Wandeltip: de wandeling 'Flirten met de grens in de vallei van het Merkske' werd in 2019 als winnaar verkozen in de wedstrijd wandeling van het jaar.

Gestel: het stiltedorpje van Vlaanderen

In Gestel hoor je een speld vallen. Sinds 2017 is het dorpje officieel erkend als stiltegebied. Hier is stilte heer en meester en pik je alleen geluiden uit de natuur op. Het dorpje – ooit het allerkleinste van de provincie – ligt op de zuidelijke oever van de Nete. Het landschap met zijn weilanden, akkers en beemden is al eeuwen onveranderd. Ook de beschermde dorpskern loont meer dan de moeite. Zeker sinds vzw Kempens Landschap die opwaardeerde tot een prachtplaatje.

Wandeltip: op het Gestelpad wandel je zo'n 10 km over de Netedijken, langs trage wegen, over bruggetjes en langs kasteeldomeinen.