Nu we de zomer uitgezwaaid hebben, is het tijd om de agenda's te vullen met deugddoende najaarstripjes. Wij selecteerden 10 toffe herfstuitstapjes die meer dan de moeite waard zijn. Induffelen en genieten!

In het spoor van Willem Elsschot in Herselt

De Vlaamse schrijver Willem Elsschot had een bijzondere band met het gehucht Blauberg in Herselt. Tijdens twee uitgestippelde wandelingen treed je letterlijk in zijn voetsporen. Op de Willem Elsschotwandeling vertelt de stem van Michaël Pas je 5,5 kilometer lang over het leven en werk van de schrijver. Tijdens de stiltewandeling geniet je van de lievelingsgedichten van Elsschot, ingesproken door Martine Tanghe. Bijpraten doe je onderweg in bierkroeg Den Hulst. 

Download de routes

Kastanjefeest in Arboretum Kalmthout

Het provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout ligt er in de herfst om zijn mooist bij. De bomen en struiken zijn er dan in de mooiste tinten rood, oranje en geel gehuld. Herfstkleuren. Vruchten en bessen decoreren de tuin en zorgen voor een wintervoorraad voor dieren. Tot en met 6 november kunnen families met kinderen deelnemen aan de herfstspeurtocht 'Kastanjefeest'. Trek je stapschoenen aan en doorkruis de arboretumtuin, onderweg kom je aan de hand van raadsels en spelletjes alles te weten over tamme en wilde kastanjes van over heel de wereld. 

Meer info vind je hier

Sprookjesdecor in het Turnhouts Vennengebied

Het Turnhouts Vennengebied ligt er in de herfst heerlijk rustig bij. Je ontdekt er een snoer van vennen en heidestroken. De openheid en de rust van het domein lokken zeldzame watervogels zoals grutto’s en wulpen. Vanop de uitkijktoren aan het Bels Lijntje geniet je van een panoramisch uitzicht over de Kleine en Grote Klotteraard. Bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve is de ideale uitvalsbasis voor een wandeling in het gebied. Je kunt er terecht voor een heerlijk biosapje of een lekker fris streekbier voor of na je tocht.

Ga op stap

Crossen in mountainbikeparadijs Essen

In Essen komen fervente mountainbikers aan hun trekken. Maar liefst drie routes zorgen voor een dagje fietsplezier in de bossen. In natuurgebied de Wilderste Duintjes laat je alle remmen los op een parcours van 6 km waar je technische skills op de proef gesteld worden. Het parcours in de Horendonkse bossen gaat 11 km door modder, zand, smalle paadjes en heuveltjes. De twee lussen zijn met elkaar verbonden door een uitgestippelde route van 39 km lang.

Bekijk de routes

De trappisten achterna in Westmalle

Aan de abdij van Westmalle groeten mannen in witte gewaden je gemoedelijk: het zijn de trappisten. Tijdens een digitale wandeling rondom de abdij kom je alles te weten over het leven in de abdij, hun kazen, hun bieren, hun levenswijze, ... Of volg het Trappistenpad, een stevige boswandeling van 8 km die start aan de abdijdreef. Uitblazen en proeven van al dat abdijlekkers doe je in Café Trappisten, recht tegenover de abdij.

Kom hier meer te weten

Dagje landlopen in Wortel-Kolonie 

Ooit een kolonie voor landlopers, vandaag Unesco-werelderfgoed: de statige dreven van de voormalige landlopersboerderij van Wortel-Kolonie zijn goed voor kilometers wandelplezier voor jong en oud. Bij het krieken van de dag kruis je hier al eens een schuchtere ree. Met maar liefst 540 hectare is dit een oase van rust. Op zoek naar een mooie setting voor een plaatje? Plof dan neer aan het Bootjesven en steek de podcast ‘Aan de rand van het land’ in je oren, waarin o.a. Lieven Van Gils, Jonas Vermeulen en Bruno Vanden Broecke het verhaal van de voormalige landloperskolonie vertellen. Voor een traditioneel wandelkaartje en een kopje koffie kan je terecht in Bezoekerscentrum De Klapekster. 

Ga mee op stap

Bospicknicken in de Merode

In het prachtige herfstdecor van Westerlo smul je van allerlei lekkers uit een gevulde picknickkoffer, geleverd door Dagbreek op een prachtplek naar keuze. Alles voor een leuke bospicknick, zonder zelf te zeulen met een zware mand: van versgebakken broodjes, bio-eitjes, kruidenthee of koffie tot huisgemaakte olijventapenade en verse fruitsla. Je krijgt de code van de koffer vooraf toegestuurd. Spreid het picknickdeken neer over de grond of zoek een gezellige picknickbank. Smullen maar!

Bestel hier je koffer

Op ontdekkingstocht in Lier

In Lier liggen alle bezienswaardigheden zowat op wandelafstand van elkaar: de befaamde Zimmertoren, de imposante Sint-Gummaruskerk, het idyllische Begijnhof... Bezoek ook zeker het vernieuwde Stadsmuseum, dat het verhaal vertelt over Lier en de Lierenaars. Op en rond de autoluwe Grote Markt krioelt het bovendien van de leuke terrasjes, en ook shoppen is er extra gezellig in de winkelstraat die van vest tot vest loopt.

Bekijk de route

Het land van de Slapende Reus in Kasterlee beleven

De Kempense Heuvelrug is het grootste reliëf in de regio. Het is een overblijfsel van landduinen die ontstonden toen de zee zich terugtrok. De kern van deze smalle langgerekte bult is 15 km lang en heeft een unieke mix van naaldbossen, heideveldjes, vennen, paraboolduinen, holle wegen en loofbosjes. Wist je trouwens dat hier, diep in het bos en onder het zand, een reus ligt te slapen? Zijn hoofd zie je aan het Wintergat, zijn benen steken in Lichtaart uit. Een wandelkaart laat je 7 km lang zijn sporen spotten. Speciaal voor onze jonge stappers werden enkele avontuurlijke wandelingen met toffe opdrachten uitgewerkt.

Ontdek hier meer

Dauwtrippen op het Klein Schietveld in Brasschaat

De eerste zonnestralen die over de boomtoppen schijnen, de vogels die fluitend voorbijvliegen, de neveldruppels op de bladeren en de dauw tussen de grassprieten die het landschap bijna sprookjesachtig laten aanvoelen. Het Klein Schietveld in Brasschaat is het ideale decor om van een dauwtrip te genieten. Anders dan de naam doet vermoeden, is het gebied een gigantisch stuk natuur van bijna 900 hectare. Bovenop Den Toren heb je een zicht over het vliegveld en leer je meer over het militair verleden van het domein. 

Ga op pad