Themaroutes

Wil je graag de meest pittoreske hoekjes van de Kempen ontdekken? Of fietstochtjes maken langs de allermooiste trajecten? Beide combineren kan ook: probeer een van de bewegwijzerde themaroutes uit: aantrekkelijke en zorgvuldig uitgestippelde fietslussen, verspreid over de hele Kempen.

De trajecten variëren tussen 35 en 60 kilometer. Zowel de verkortingen als de hoofdroutes zijn bewegwijzerd met zeshoekige borden of met knooppuntenborden. 

bewegwijzerde themaroutes

bewegwijzerde themaroutes

4 resultaten voor Merksplas

Proef de 5 Trappisten

Deze belevingsvolle fietsroute voert je langs de Kempense Trappistabdijen van Westmalle en Brecht over de Brabantse abdijen Zundert en Koningshoeven naar het Limburgse Achel. Bovendien verbindt de route de stad Antwerpen met het Nederlandse Tilburg. De route is geënt op het knooppuntennetwerk en is in totaal ruim 300 kilometer lang. Een prima afstand voor een korte vakantie! Kies zelf waar je vertrekt en boek je verblijf rechtstreeks bij één van de vele B&B’s of hotels. Onderweg geniet je van het afwisselende landschap en kruis je dwars door de Kempen. Proef van de heerlijke Trappistenbieren en de vele lokale streekproducten.

Praktische info

Situering: Wijnegem, Schilde, Zoersel, Malle, Brecht, Wuustwezel, Turnhout, Mol, Oud-Turnhout, Retie, Merksplas, Vosselaar, Ravels, Baarle-Hertog
Afstand:

Deelroute 1: 46 km
Deelroute 2: 44 km
Deelroute 3: 76 km
Deelroute 4: 59 km
Deelroute 5: 62 km
Deelroute 6: 30 km

Verkoop:

De brochure is te koop in de toeristische infokantoren van Malle, Hoogstraten, Rijkevorsel, Zandhoven, Mol en Wuustwezel. Online bestellen kan via Mondikaarten.

Prijs: € 4,00

Landlopersroute

De voormalige landloperskolonies in Wortel en Merksplas bieden een fascinerende
mix van natuur, erfgoed en verhalen. Beide Kolonies - samen ruim 1000 ha groot - zijn intussen als landschap beschermd, de meeste gebouwen als monument. Vandaag kan je er een prachtige fietsroute volgen die je langs de mooiste plekjes van Merksplas en omstreken voert. De route telt bovendien heel wat sfeervolle picknickplekjes. Download voor je vertrek de Kolonie-app voor achtergrondinfo rond de Kolonies (gratis beschikbaar in Google Play en de App Store).

Praktische info

Situering: Beerse, Hoogstraten, Merksplas, Rijkevorsel, Turnhout
Vertrekplaats:

Landloperskapel, Kapelstraat, 2330 Merksplas
Parking Van Cuyck, (achter Sint-Katharinakerk), Jan Van Cuyckstraat, 2320 Hoogstraten
Stadsboerderij, Veldekensweg 10, 2300 Turnhout

Afstand:

57 km
verkorting vanuit Hoogstraten en Merksplas (westelijke lus): 41 km
verkorting vanuit Turnhout (oostelijke lus): 16 km

Verkoop:

Gratis download op http://www.kempen.be/nl/praktisch/brochures

Enclaveroute

Ruim 25 (!) keer fietst men de grens over tijdens de Enclaveroute.
 
Een enclave is een deel van een land dat volledig omsloten is door het grondgebied van een ander land.
Deze vernieuwde fietslus laat je grenshoppen in het merkwaardigste dorp ter wereld: Baarle-Hertog (B) en Baarle-Nassau (NL). Lang bleek het onmogelijk om hier de grens duidelijk te bepalen. Pas in 1974 werd dit ‘gat in de grens’ gedicht. Sinds 1995 vormen de grenzen van de 30 enclaves de officiële rijksgrens.
Naast de enclavepuzzel serveert de grensregio nog meer bijzonders: van de legendarische Dodendraad over het Bels Lijntje tot Wortel-Kolonie.
Een korte kinderroute helpt jonge fietsertjes op een speelse manier de verschillen tussen België en Nederland ontdekken.

Praktische info

Situering: Hoogstraten, Merksplas, Baarle-Hertog
Vertrekplaats:

Gemeentehuis Baarle-Hertog, Parallelweg 1, 2387 Baarle-Hertog

Afstand:

Basistraject: 50 km
Verkorting: 40 km
Kinderroute: 22 km
 

Verkoop:

Je kan de flyer gratis downloaden.
 

Prijs: € 0,00

Kleidabbersroute

De naam Kleidabbersroute verwijst naar de arbeiders die voor de steenfabrieken klei uit het kanaal moesten graven, zij kregen de bijnaam 'kleidabber'; of 'kleipikker'. De baksteenindustrie in de regio zorgde voor meer welvaart en een opmerkelijk patrimonium. Na een eeuw ging het bergaf met de kleiwinning. In sommige verlaten kleiputten kreeg de natuur vrij spel. Blikvangers zijn Steenbakkerij Sas in Rijkevorsel, Klokkeven met zijn natuur kleiputten, het prachtig gemeentelijk natuurdomein Leeuwerk, de gotische Kapel van Achtel en de Kolonie van Merksplas. De Kleidabbersroute serveert je een mix van industrieel erfgoed, fraaie stukjes groen en sfeervolle hoekjes. Fietsers die graag een typisch streekproduct willen proeven kunnen na hun fietstochtje genieten van een fris Kleipikkerbier.

Praktische info

Situering: Beerse, Malle, Merksplas, Rijkevorsel, Brecht
Vertrekplaats:

Steenbakkerij Sas Rijkevorsel, Sint-Jozef 6, 2310 Rijkevorsel
Sint-Leonarduskerk, Kerkplein, 2960 Sint-Lenaarts Brecht (aanlooproute)
Dienst voor Toerisme Beerse, Heilaarstraat 35, 2340 Beerse (aanlooproute via kanaal)

Afstand:

Basistraject: 59 km
Tussen knooppunten 71 en 85 kun je het traject inkorten tot 45 km

Verkoop:

Je kan de flyer gratis downloaden